Skip to main content

Medische echo's

Bij een medische echo met een verwijzing word je door je verloskundige verwezen voor het maken van een echo. Tijdens de zwangerschap kunnen daar diverse redenen voor zijn. Voorbeelden van medische echo’s zijn de termijnecho, de 13 weken echo, de 20 weken echo, een groei-echo of een echo om de ligging van de ligging van de placenta te beoordelen. Deze echo’s worden allen vergoed door de verzekeraar.

Tarieven

De tarieven voor een echo op verwijzing zijn landelijk bepaald en vastgelegd. Deze tarieven kunnen jaarlijks variëren. Bij de meeste zorgverzekeraars kunnen de kosten van een echo met verwijzing rechtstreeks gedeclareerd worden door Echostudio Elle. Wanneer dit niet mogelijk is, betaal je het onderzoek in eerste instantie zelf en kun je later de rekening bij je zorgverzekeraar indienen. Alle medische echo’s worden vanuit het basispakket vergoed.

Let op: een 13 weken echo en een 20 weken echo kunnen beiden slechts één keer per zwangerschap gedeclareerd worden.

Standaard de mooiste foto’s en video’s direct digitaal op je telefoon. Én altijd een paar uitgeprinte foto’s.

Vitaliteits echo met een medische indicatie

Vanaf 6 weken zwangerschap

Een vitaliteits echo wordt het best gemaakt rond de 7e of 8e week van je zwangerschap en kan medisch geïndiceerd zijn vanwege bloedverlies, een eerdere miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Tijdens deze echo kijken we of het kindje zich op de juiste plek in de baarmoeder heeft ingenesteld (niet buitenbaarmoederlijk) en of het hartje klopt. Ook kunnen we zien of er sprake is van meerling.

De vroege echo is bijna altijd een inwendige echo.

Je krijgt een uitgeprinte foto mee

Meerdere mooie foto’s en video’s direct beschikbaar op je telefoon.

Tijd: 15 minuten

Termijn echo

Rond 10 weken zwangerschap

Bij de termijnecho berekenen we wanneer je uitgerekend bent. We meten hierbij de lengte van het kindje van kruin tot stuit en stellen zo je uitgerekende datum vast. In principe wordt deze daarna niet meer veranderd. We kijken naar het hartje en kunnen al wat kleine details van het kindje zien. Een vollere blaas is bij dit onderzoek fijn. Daarom graag niet meer plassen vanaf een uur voor het onderzoek.

Mocht je toch minder ver zwanger zijn of vanwege beperkte beeldvorming via de buikwand kunnen we voorstellen om de echo inwendig te maken.

Je krijgt een paar uitgeprinte foto’s mee

Meerdere mooie foto’s en video’s direct beschikbaar op je telefoon.

Tijd: 15 minuten

Eerste trimester SEO of 13 weken echo

De 13 weken echo is een echo-onderzoek naar lichamelijke afwijkingen

Als je kiest voor de 13 wekenecho doe je mee aan een wetenschappelijke studie; de IMITAS studie. Het kindje is rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld dan bij de 20 weken echo. Veel afwijkingen zijn nog niet te zien. Maar sommige, vaak ernstige afwijkingen wel.

De echo mag alleen plaatsvinden tussen een zwangerschapsduur van 12 weken en 3 dagen tot en met 14 weken en 3 dagen. Ben je in deze periode op vakantie, bespreek dan de mogelijkheden met ons. In deze studie mag het geslacht van het kindje niet worden medegedeeld.

Deze echo wordt volledig vergoed vanuit subsidie van het ministerie van VSW.

Deze echo kan alleen gemaakt worden na het invullen van de toestemmingsverklaring van de IMITAS studie. Vraag je verloskundige of gynaecoloog hiernaar.

Meer informatie over deze echo is te vinden op: https://13wekenecho.org/ik-ben-deelnemer/ of op https://www.pns.nl/13-wekenecho.

Je krijgt een paar uitgeprinte foto’s mee.

Meerdere mooie foto’s direct beschikbaar op je telefoon.

Tijd: 35 minuten

Tweede trimester SEO, 20 weken echo

De 20 weken echo is bedoeld om de gezondheid van je baby te onderzoeken.

De echo wordt ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek genoemd. Tijdens deze echo kijken we uitgebreid naar de ontwikkeling van de organen en kunnen eventuele structurele afwijkingen opgespoord worden. Zoals bijvoorbeeld een open ruggetje, een hartafwijking of een open schedel. Hij kan tussen 18-21 weken worden uitgevoerd. De meest ideale week is de 19e Is jou BMI hoger dan 30 (BMI uitrekenen ) Dan adviseren we je de afspraak rond de 20e week in de plannen. Het kindje is dan iets groter en de kans is dan hoger dat we alles beter kunnen beoordelen.

Het kan voorkomen dat we het onderzoek moeten herhalen als het onderzoek niet compleet af te ronden is. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de ligging van de baby.

Meer informatie over deze echo is te vinden op: https://www.pns.nl/20-wekenecho.

Je krijgt een paar uitgeprinte foto’s mee.

Meerdere mooie foto’s en video’s direct beschikbaar op je telefoon.

Tijd: 45 minuten

Groeiecho's vanaf 24 weken

Tijdens een groei echo meten we de grootte van het hoofdje, de buikomvang en de bovenbeen lengte.  Deze combinatie geeft een indicatie van de grootte van je kindje. Al deze gegevens plaatsen we in een curve en zo kunnen we de groeilijn van je kindje nauwkeurig volgen. We controleren tevens de ligging van het kindje en de hoeveelheid vruchtwater.

Een groei echo wordt 2 keer vergoed door de zorgverzekeraar tijdens de zwangerschap. Een losse groei echo kost €50,-

Je krijgt een paar uitgeprinte foto’s mee.

Meerdere mooie foto’s en video’s direct beschikbaar op je telefoon.

Tijd: 15 minuten

Echo placenta lokalisatie

Deze echo wordt verricht als er bij de 20 weken echo is gezien dat de placenta dicht bij de baarmoedermond ligt. Deze echo vindt plaats tussen de 30-32 weken. Meestal is de placenta dan voldoende opgetrokken samen met de groei van de baarmoeder. Bij deze echo kijken we ook altijd even naar je kindje. Eerst wordt er via de buik gekeken en daarna meestal ook vaginaal om de ligging van de placenta beter te kunnen beoordelen. Een lege blaas is hierbij noodzakelijk.

Deze echo wordt vergoed vanuit de zorgverzekering.

Afhankelijk van de beeldvorming krijg je een uitgeprinte foto en een digitale foto’s of video mee.

Tijd: 15 minuten

Afspraak maken

Gebruik de widget om een afspraak voor een echo te maken.

Kom je er met de afsprakenplanner niet uit of lijkt er geen beschikbaarheid? Neem dan contact op via whatsapp of het contactformulier en dan kijken we samen wat er mogelijk is.