Skip to main content

Echoscopie

Er zijn diverse redenen om in je zwangerschap een echo te maken. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld zelf graag (vroeg) in de zwangerschap wilt kijken of het hartje van je baby klopt, maar het kan ook zijn dat je verloskundige je doorstuurt voor een echo.

Wat is echoscopie?

Bij een echo wordt gebruik gemaakt van hoogfrequente geluidsgolven, ook wel ultrageluid genoemd. De inwendige organen en botten van je baby weerkaatsen dit geluid en via het echoapparaat wordt dit omgezet in beelden. Op deze wijze kunnen de organen en structuren van je baby beoordeeld worden. De geluidsgolven zelf hoor je niet en zijn onschadelijk voor moeder of kind. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van röntgenstraling.

Een echo kan zowel inwendig als uitwendig worden gemaakt. Vóór de 10e week van de zwangerschap worden de echo’s meestal inwendig gemaakt omdat je baarmoeder en de baby dan beter zichtbaar zijn. Na de 10e week kan de echo uitwendig worden gemaakt.  Ook later in de zwangerschap kan er een reden zijn om de echo inwendig te maken, bijvoorbeeld om de ligging van de placenta goed te kunnen beoordelen wanneer deze dicht bij de uitgang van de baarmoeder ligt.

Soorten echo's

Je kunt bij Echostudio Elle terecht voor alle soorten echo’s:

Medische echo’s

Echo’s op verzoek